Kuća Andre Bomona

Quantum of solace
Kuće "savremenog" doba
2001. godine

I love my little castle, moto je vlasnika ove kuće, poreklom Škotlanđanina. Srbija i Zlatibor bili su slobodan i rad izbor. Iako je kuću kupio od prvobitnih vlasnika, braće Šmakić, koji su kuću i sagradili 2001., Andre je voleo da istakne da je kuća upravo onakva kakvu bi i sam za sebe napravio. Udaljena od glavnih turističkih tokova centra Zlatibora, ona zaista i jeste skriveni duhovni zamak. 

I ova kuća je u zagrljaju svog prirodnog okruženja, skromna i neupadljiva u svojim masama i volumenima. U upotrebi prirodnih materijala (kamen, drvo, opeka, crep) ipak dominira kamen. Polukružni zid koji je vidljiv i u enterijeru i eksterijeru prizemne etaže sa dva lučno završena prozorska otvora dominantan je motiv kuće – i graditeljski i likovni. Polukrug  zida se iznenada transformiše u kvadratni prozor na spratu, modernu interpretaciju tradicionalnog izgleda doksata, koji je i u unutrašnjosti rešen kao deo dnevnog boravka. Dva romanička prozora stvaraju utisak zamka i bude asocijacije na prošlost. Jednom rečju, savršena igra, evolucija tradicionalnog modela i davanje novog izgleda i značenja kroz nepromenjenu funkciju – uživanje u dokolici.  

Unutrašnji prostor, u maniru savremenih kuća koje se prilikom kreiranja rasporeda prostorija oslanjaju na traicionalna rešenja, nije izdeljen i nema jasne granice do vizuelnih. U ovom slučaju ne postoji čak ni plafon iznad prostora za dnevni boravak, što je rešenje koje je teško izvesti a da u potpunosti zadovoljava savremene potrebe.

Kuću je tokom 1999. godine projektovao Dejan Milivojević, a bila je prezentovana i u okviru Salona arhitekture u Novom Sadu.

Projekat: Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas (2008.)
Autori: dr Nikola Krstović i Radionica KRUG

Opština Čajetina, Zlatibor