Quantum of solace
Kuće "savremenog" doba
2002. godina

Još jedna interpretacija narodnog graditeljstva izvedena besprekorno. Naglašeni su svi oni elementi koji karakterišu zlatiborsku brvnaru samo im je data druga ili značajnija funkcija. Korišćeni su prirodni materijali te stoga njen izgled ne može da razočara.
Po rečima vlasnika, Zlatibor je mesto gde se osećaju kao kod kuće. Gordana i Miloš dugo su tragali za placom i kada su ga konačno pronašli, sagradili su, u dogovoru sa arhitektom, kuću koja je postala integralni deo okolne prirode. Kuća je završena brzo, za godinu dana i vlasnici su počeli da je koriste već 2002.godine. 

Iako velika po svom gabaritu, kuća ostavlja utisak skromnog objekta, što sugeriše harmonične odnose među masama, zanimljive igre u rešenju fasada, ujednačenu i nepretencioznu upotrebu prirodnih materijala: crvenkasti kamen iz Sirogojna i Kosjerića („bunja“), beli bor korišćen za spoljnu stolariju, opeka (sendvič zid), kanadska tegola...

Po vertikalnoj podeli kuća ima tri nivoa, od kojih je najinteresantnije rešenje prizemlja jer se unutrašnjost kuće i okruženje prožimaju kroz svakodnevne aktivnosti na velikom tremu do koga se dolazi kroz dvoja vrata, iz dnevne sobe i trpezarije. Tako se okolna priroda integriše sa unutrašnjošću kuće, a težište uobičajenog života ukućana usmerava se ka uređenom dvorištu i prirodi. 

Dragana Knežević, arhitekta, koja je uradila i idejno rešenje i projekat svakako je vodila računa o potrebama korisnika i ispoštovala njihove želje. Rezultat jeste kuća čiji plan jasno govori o laganoj komunikaciji po linijama kretanja kroz prostorije prizemlja. Tradicionalni model preživeo je izvesne modifikacije kako bi se dobile velike površine kroz koje svetlost prodire u unutrašnjost. Ipak, celina kompozicije nije narušena ni u realizaciji unutrašnjeg ni u vizualnosti spoljašnjeg izgleda.

Projekat: Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas (2008.)
Autori: dr Nikola Krstović i Radionica KRUG

Opština Čajetina, Zlatibor