Kuća Ivkovića

Quantum of solace
Kuće "savremenog" doba
1995. godina

Kao dugogodišnji direktor Muzeja „Staro selo“ vlasnica kuće je sanjala arhitektonsku interpretaciju narodnog graditeljstva, ali sa jasnim stavom o 100 godina razlike. Upravo tako izgleda ova kuća: potpuno tradicionalno rešena, a savršeno modernog izgleda.
Kada se kuća sagradi nakon izrade prekrivača od pačvorka namenjenih krevetima u svakoj spavaćoj sobi, onda je ta kuća ovaploćenje dugotrajnog sna. Naravno, za realizaciju je potreban i neko ko zna kako i od čega, a to je u ovom slučaju bio arhitekta Siniša Temerinski, koji je, slušajući želje i uvažavajući potrebe budućih vlasnika, izradio projekat, a gradnja okončana, ako se kuća ikada završava 1995. godine.

Kuća i u svojoj unutrašnjosti i na spoljašnjosti prati tradicionalne uzore oličene u narodnom neimarstvu, ne interpretira ih doslovce, već ih suptilno prilagođava životu koji se odvija vek kasnije. Likovnost i arhitektoničnost ove kuće ne može se interpretirati kroz analizu delova celine, već njenom potpunom uravnoteženošću sa okolnom prirodom, izbalansiranom upotrebom prirodnih materijala u kojoj dominira drvo, sa potrebama ukućana i njihovim estetskim i životnim opredeljenjima. Otuda je atmosfera u njoj podjednako začinjena i mirisom kuhinje, ozbiljnošću radne sobe, romantičnošću trpezarije, smislenim haosom vajarskog ateljea u suterenu i vinovom lozom nad pergolom idealnom za dokolicu pred smiraj dana. 

Kamin od prirodnih materijala (opeka) dominira prostorom koji je efektno vizuelno podeljen, a sastoji se od dnevnog boravka, trpezarije, kuhinje. Bliskost ukućana, ma u kom delu ovog velikog prostora bez zidova se nalazili je neminovna.

Projekat: Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas (2008.)
Autori: dr Nikola Krstović i Radionica KRUG

Opština Čajetina, Sirogojno