Kuća Živkovića

Novi poleti
Nakon drugog svetskog rata
1973. godina

Tradicionalna tirolska gradnja vešto je poslužila kao osnov za različite interpretacije, naročito na dva stražnja prozora koje vlasnici i dan danas nazivaju „crkveni prozori“. Izveo ih je majstor Gojković koji je već radio ukrase od kovanog gvožđa na crkvi Sv. Marka u Beogradu.

Vasiliju i Mari Živković je odmor na Zlatiboru na samom početku 70-ih godina delom promenio životni tok. Kako im se planina jako dopala rešili su da sagrade kuću i pomno su tragali za placem. Izabrali su zemlju na jednom od najlepših delova Zlatibora – Palisadu i osvojili ga na licitaciji. Kuću su završili veoma brzo, već 1973.godine.

Projekat je, naravno, odobrila arhitekta Jovanka Jeftanović i nije se ustručavala da da i dodatne sugestije. Naime, kuću Živkovića, sa stražnje strane krase dva prozorska otvora prelomljenog luka koje je trebalo oplemeniti. Jovanka je  preporučila majstora Gojkovića, već angažovanog za rad sa gvožđem na crkvi Sv. Marka u Beogradu, koji je vešto izradio dekoraciju od kovanog gvožđa na prozorima kuće. Od tada ih ukućani, naročito Vasilije zovu „crkvenim prozorima“.

Inače, kuća je građena od prirodnih materijala, a dominira veoma star crni bor sa Mratinja koji je posečen prilikom gradnje centrale, a koji je vremenom dobio divnu i neponovljivu boju meda. Kuća Živkovića jedinstvena je i po ogradi od tisovine, koju je, zbog svoje lepote, bilo jako teško sačuvati. Inače, kuća pripada tipičnom tirolskom stilu gradnje.

Uvek je zanimljivo pogledati kako to sami korisnici doživljavaju sopstveni prostor. Plan osnove prizemlja i sprata, koji je bio ljubazan da skicira zet gospođe Mare, inženjer Zoran Jovanović, stavlja akcenat ne na mere prostorija, već na njihov psihološki značaj za porodicu. Otuda su najpreciznije ubeležene prostorije za dnevni boravak, kuhinja i velika terasa koja je, iako u potpunosti otvorena, sastavni deo životnog prostora unutar kuće. Prostorom dnevnog boravka i ovde dominira kamin, otvoreno ložište koje u zimskim danima objedinjuje mnogobrojnu porodicu.

Projekat: Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas (2008.)
Autori: dr Nikola Krstović i Radionica KRUG

Opština Čajetina, Zlatibor