Vile Radomira Milaća i Đure Borošića

Trenutak sna na javi
Kuće između svetskih ratova
1939. i 1940. godina

Dve bliznakinje, skrivene i zaštićene šumarcima Palisada zapravo su prve kuće koje su u svom enterijeru imale vodu, ali bunarsku. Obe ih je projektovao arhitekta Đuro Borošić, prvo trgovcu Milaću, a potom, kada mu se svidelo sopstveno rešenje, i sebi. Ubrzo je usledio Drugi svetski rat i vlasnicima su vile oduzete. Tako predstavljaju simbole nedosanjanih zlatiborskih snova.
Arhitekta Đuro Borošić projektovao je za gospodina Radomira Milaćevića - Milaća, advokata i  preduzetnika iz Beograda, rodom iz ovih krajeva, vilu na obroncima Palisada.  Radovi su trajali tokom 1939. i 1940. godine a zanimljivo je da je drvo je stizalo u velikim količinama iz Bosne. Podizanju rogova, priča se, prisustvovalo je mnogo Zlatiboraca. Međutim, tokom gradnje su se arhitekti Borošiću toliko dopala sopstvena arhitektonska rešenja i izbor mesta, te je zamolio Milaća da mu ustupi deo placa kako bi napravio istovetan objekat. Milać to i čini i pred kraj 1940. godine bivaju završene obe vile.

Svojim masama, prirodnim materijalima i načinom gradnje vile prate arhitektonske principe alpskih kuća veoma strmih krovova. Elevacije fasadnih površina izrazito su elegantne, ali varira upotreba materijala pa se stvaraju, kroz igru krupnog kamena, maltera i drveta veoma  zanimljivi vizuelni efekti. Unutrašnji raspored prostora naglašava značaj velikog dnevnog boravka i stilski uređene trpezarije, kojima dominira veliki kamin. Na spratu su u nizu duž hodnika raspoređene nevelike  spavaće sobe, a međuprostor je nekada imao ostavu, koja je kasnije renovirana u kupatilo. 

Bunar u vili Milaća svojevrsan je fenomen. Iako postoji i u vili Borošića, prvo je zamišljen i  izveden u Milaćevom domu. U vreme kada su na Kraljevoj Vodi bunari i česme pravljeni tik uz  kuću u dvorištima 1940. godine Milaćeva vila jedina ima vodu u unutrašnjosti.

Projekat: Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas (2008.)
Autori: dr Nikola Krstović i Radionica KRUG

Opština Čajetina, Zlatibor