Centrala na bio-masu na Zlatiboru

Uporedi smeštaj

Predstavnici preduzeća "Oniks" iz Čajetine i slovenačkog "Eko-Poslovi" potpipsali su danas ugovor o gradnji elektrane na bio-masu i drugi organski otpad u Braneškom Polju u podnožju Zlatibora. Početna vrednost investicije je 2,8 miliona evra, a centrale, koja će se graditi fazno, 20 miliona evra.

"Samo postrojenje centrale može biti modularno i da razvija do 10 megavata iz čega proizilazi izgradnja šest postrojenja od 1,6 megavata, što je i naša zakonska obaveza, odnosno svake godine bi bila radjena nova faza", rekao je danas glavni inženjer firme "Eko poslovi" Miloš Karović.

Karović je rekao da se radi o novoj tehnologiji ne samo u Srbiji već i Evropi i da će biti primenjena tehnologija gasifikacije drveta bez ispuštanja dimnih gasova.

Investitor iz Slovenije obavezao se ugovorom da će iduće godine izgraditi pogon jačine 1,6 megavata.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da je strategijom razvoja Opštine planiran deo Industrijske zone Braneško Polje za proizvodne pogone. Dodao je da se takav vid proizvodnje u okviru obnovljivih izvora energije ukplapa u Strategiju razvoja opštine.

Stamatović je dodao da će investitori u opštini imati dobrog partnera koja će se postarati da u najkraćem roku dobiju sve potrebne dozvole.

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: