Unikatni nakit Zlatibor

Uporedi smeštaj

Usluge: 

Vesna Marjanović, rođena je u zlatiborskom selu Tripkova, nadomak Čajetine. Pored toga  što je bila dobar đak i vredno radila kućne poslove bila je i darovito dete, radoznalo i uvek spremno da „žvrlja“ po hartiji, plete vunu sa bakom. Pored toga, vezla je goblene i stolnjake, štrikala džempere, heklala čipku. Verovatno, kako kaže, se još tada u njoj rodila ljubav prema ručnim radovima i starim zanatima. Kasnije, kada je postala majka, svom sinu je oslikavala zidove, prozore i sve drugo što je on poželeo. Tada nije ni slutila da će se, kasnije u životu, time i baviti.

Ovoga puta, umesto čarapa i džempera, počela je da plete bakarnu žicu a umesto listova hartije i kućnih zidova, oslikavala je staklo, ostavljajući svoj lični pečat na svom nakitu i staklariji. Na početku, to je bio oprezan hod po još uvek nepoznatom  al' su je sećanja iz detinjstva gurala napred, ulivajući joj hrabrost za dalji rad.

Čaše, flaše, činije, tegle, vaze dobijaju novi sjaj. Tradicionalni motivi, koje je kao mala vezla, sve se više gube. Želja za ponovnim oživljenjem istih, dala joj je ideju da ih prenese na svoje radove. Neraskidiva veza sa prirodom primetna je u njenim slikama. Najdraži su joj motivi cveća, od sitnih bršljenova do krupnih i bujnih cvetova ruže. Vitraži na koje je, kao starija, nailazila u svome selu, dali su joj inspiraciju za drugačije, apstraktnije motive. 

Bakarni nakit otkrila je nedavno a prevelika želja da se u njegovoj izradi oproba i sama, rezultirala je više nego uspešnim prvim komadima nakita. Ogrlice, prstenje, narukvice, privesci, broševi, krase njenu tezgu. Svaki komad je unikatan, ne postoje dva ista, čak ni par minđuša nije identičan. Isprepletanu žicu krase raznolike perle poludragog kamenja kao što su ćilibar, kvarc, žad, ametist itd.

Vesna skreće pažnju i na lekovitost njenog nakita. Naime, poznato je da svaki od poludragog kamenja koje koristi ima neko lekovito dejstvo. A ni bakar ne manjka lekovitošću. O tome se više može videti na njenoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/unikatninakitzlatibor/ .

Vesna danas živi u Čajetini, a radi na Zlatiboru. Svoje rukotvorine prodaje na maloj uličnoj tezgi, ali se takođe bavi i internet prodajom. Njene radove možete videti na gore pomenutoj stranici.

Porudžbine se mogu vršiti i putem kontakt telefona 063640501 – Vesna Marjanović.

Telefon: 

+381 63 640 501

Mesto: 

Povezana vest: